Rady v kostce: Máte doma krbová kamna a chcete správně topit?

Pořídili jste si domů nová krbová kamna a máte před očima večerní idylu se sklenkou vína, nohama nahoře a líně plápolající oheň? Ale jak na to, abyste topili správně a krb neničili? Stačí vlastně málo, vyberte správné palivové dřevo.

Kvalita dřeva

Základem je dostatečně vyschlé dřevo. Palivové dřevo by nemělo mít vlhkost vyšší než 20 %, proto je vhodné si pořídit dřevo alespoň 2 roky dopředu a nechat ho vyschnout, nebo si rovnou koupit dřevěná polena dostatečně suchá. Čerstvé nebo příliš vlhké dřevo nejen, že méně hřeje, špatně hoří a syčí, ale hlavně uvolňuje více kouře a dehtu, který zanáší ohniště, komín a také sklo krbových dvířek. Namísto příjemných chvil jen přibydou starosti s údržbou.

Tvrdé nebo měkké?

Druh dřeva je také důležitý. Zpravidla platí, že tvrdé dřevo je pro vytápění lepší – déle hoří, více sálá a spotřebuje se ho méně. Měkké dřevo na druhou stranu hoří rychleji, proto je používáno k rozhoření tvrdého dřeva. Pokud nechcete kupovat směs měkkého a tvrdého dřeva, stačí vám pořídit tvrdé, např. dub, buk, habr a pro rozhoření použít třísky, svitky, kousek podpalovače či briketu ze dřeva.

Čemu se vyhnout?

Nikdy, nikdy, ale opravdu nikdy do ohniště nepatří dřevo jakkoliv chemicky ošetřené, ať už lakované či namořené, dřevotříska, překližka nebo kusy palet. Vyhněte se také navoskovanému papíru a dalším materiálům, které patří mezi odpadky a ne do krbu či kamen. Spalováním všech těchto zmíněných a podobných materiálů vznikají toxické látky nebezpečné nejen pro samotná kamna, ale pro celé okolí.

Vždy je nutné se také řídit doporučením výrobce a užívat paliva určená do daná krbová kamna.