Jak se správně zatápí v peci na pizzu?

Pizzerie patří k našim spokojeným zákazníkům a rádi se s námi podělili o své zkušenosti se zatápění s GTS palivovým dřevem. Představíme vám očima profesionálních pizzařů, jak se v peci správně roztápí, a jak díky našemu palivovému dřevu začíná cesta k chutné a správně připravené pizze z klasické pece.

  1. Hromádka třísek suchého dřeva se umístí a zapálí těsně za předpecí nebo doprostřed pece.
  2. Po rozhoření třísek se přidají větší polena ve velikosti do 25 cm a nechají se rozhořet
  3. Po tom, co vznikne hromádka žhavého dřeva, je hrablem posunuta na stranu či k zadní straně pece.
  4. K hromádce žhavého dřeva jsou opět přiložena větší polena a pec je třeba přivřít dvířky. Ty fungují jako komínová klapka a reguluje se tak přívod vzduchu k ohni.
  5. V peci je nutné nechat dřevo vyhořet až do žhavých uhlíků. Poté je do pece umístěna zarážka na oheň, aby oddělovala část, kde hoří dřevo a část pro vložení pizzy.
  6. Pec se opět přivře dvířky a teplo z hořícího dřeva a uhlíků se nechá akumulovat do stěn pece.
  7. Prostor pro vložení pizzy je třeba zamést a dvířka se opět přivírají. Pec je třeba nechat nahřát na požadovanou teplotu okolo 300°C. Natáčením a polohováním dvířek se reguluje teplota hoření během roztápění pece i při samotném pečení.

Řada pizzerií, které jsou otevřené dlouho do noci, nonstop nebo mají mnoho objednávek už od rána, nenechávají pec vyhasnout úplně. V okamžiku, kdy se pec ochladí, je mnohem těžší ji znovu rozehřát do požadované teploty a spotřeba dřeva je mnohem větší. Je tedy lepší oheň v peci udržovat, aby nevychladla a nemusela se roztápět znovu a úplně.